Natural Vegetation of India

Q1. With reference to Natural vegetation of India and their required mean annual precipitation which one of the following pair is not correctly matched?
a) Tropical evergreen- over 200cm
b) Tropical Deciduous- 50cm to 100cm
c) Tropical Moist Deciduous- 100cm to 200cm
d) Tropical Thorn forests- 50cm-70cm

Q2. You are traveling through a dry Deciduous forest in India. which of the following group of tree you will encounter frequently?
a) Teak, Sal, Shisham
b) Hurra, mahua, Amla
c) Tendu, Palas, Kair
d) Semul, Kusum, Sandalwood

Q3. At what altitude of Himalayan ranges, we found Blue Pine and Spruce trees?
a) 1000-2000m
b) 1500-1750m
c) 2225-3018m
d) 3000- 4000m

Q4. What are “Sholas”?
a) Temperate forest of Nilgiris
b) Deciduous forest of Anaimudi
c) Semi-evergreen forests of Palani hills
d) None of the above

Q5. White Cedar, Hallock, and Kail are main species of which kind of forest?
a) Tropical evergreen
b) Tropical Semi-evergreen
c) Tropical Moist Decidous forests
d) Tropical Dry Decidous forests

Q6. With reference to Natural vegetation of India and their mean annual temperature which one of the following pair is not correctly matched?
a) Tropical Moist Deciduous forests- 26 degree C to 27 degree C
b) Tropical Thorn Forests- 25 degree C to 27 degree C
c) Subtropical Broad leaved Hill forests- 18 degree C to 21 degree C
d) Montane Wet temperate forests-17 degree C to 25 degree C

Q7. With reference to Natural vegetation of India and their species, consider the following matches:
1. Dry Deciduous forestsAmaltas, bel, khair
2. Tropical thorn forests- Babool, bar, Khair
3. Montane forests- Deodar, walnut, rhododendron
Which of the above match is/are correct?
a) 1 and 2
b) 1 and 3
c) 2 and 3
d) all of the above

Q8. With reference to natural vegetation of India and their places of occurrence, consider the following statements:
1. Tropical rain forests are found in Andaman and Nicobar Islands
2. Tropical Moist Deciduous forests are found in the northeastern states along the foot hills of Himalaya
3. Tidal forests are occur in and around the tidal cracks, along the delta of river Narmada
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 and 2
b) 1 and 3
c) 2 and 3
d) All of the above

Q9. Evergreen trees having profuse growth and stilt like roots are feature of which kind of Natural vegetation in India
a) Tropical Wet evergreen vegetation
b) Tropical dry evergreen forests
c) Swamp vegetation
d) Alpine vegetation

Q10. which one of the following states possess the largest area among them?
a) Arunachal Pradesh
b) Chhattishgarh
c) Mizoram
d) Odisha


Answers:
1. d
2. c
3. c
4. a
5. b
6. d
7. d
8. a
9. c
10. a

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment