India: Size and Location

Q1. The Southernmost Point of India is located in:
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Little Andaman
d) Great Nicobar

Q2. The States which have common border with China are:
1. Jammu & Kashmir
2. Sikkim
3. Arunachal Pradesh
4. Himachal Pradesh
Codes:
a) 1,3 and 4
b) 1, 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1,2,3 and 4

Q3. The state which does not have a boundary with Bangladesh is:
a) Meghalaya
b) Tripura
c) Mizoram
d) Manipur

Q4. Which states have a common border with Myanmar?
1. Arunachal Pradesh
2. Meghalaya
3. Mizoram
4. Manipur
5. Nagaland
Codes:
a) 1,2 and 4
b) 1,2,3 and 5
c) 1,3,4 and 5
d) All of these

Q5. The Tropic of Cancer passes through the States of:
1. Gujarat
2. Bihar
2. Assam
4. Mizoram
Codes:
a) 1 and 4
b) 1 and 2
c) 1,3 and 4
d) All of these

Q6. The Tropic of Cancer does not passes through:
a) Madhya Pradesh
b) West Bengal
c) Rajasthan
d) Meghalaya

Q7. Which one of the following state has the longest coastline?
a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Andhra Pradesh

Q8. Which of the following cities never get the vertical rays of the Sun all through the year?
a) Chennai
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Srinagar

Q9. The Gulf of Mannar is situated along the coasts of:
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala

Q10. Which one of the following creeks is not associated with the state of Gujarat?
a) Kori Creek
b) Godai Creek
c) Kajhar Creek
d) Sir Creek


Answers:
1. D
2. D
3. D
4. C
5. A
6. D
7. C
8. D
9. A
10. B

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment