Genetics

1. Which of the following Biologist raised mendel’s postulations to the status of laws of heredity?
a) De Vries
b) Tschermark
c) Correns
d) Margan

2. Which mendelian principles is called law of segregation?
a) The principle of unit characters
b) Principle of Dominance
c) Principles of purity of gametes
d) Principles of Independent Assortment

3. What is allele?
a) Alternate gene of gene pair
b) Total number of genes for a trait
c) Total number of chromosomes of a haploid set
d) Total number of genes present on a chromosomes

4. In a population generally the colour-blindness occurs more in numbers among:
a) Male than Female
b) Female than male
c) Equal in both male and female
d) None of the above

5. A man having blood Group AB marries a woman with blood Group O, the blood group of their children will be:
a) Always AB
b) Always O
c) Either A or B or O
d) Either A or B

6. Hemophillia is more common in males because it is governed by:
a) Recessive gene on Y chromosomes
b) Dominant gene on Y chromosomes
c) Dominant gene on X chromosomes
d) Recessive gene on X chromosomes

7. Inheritance of skin colour in man is:
a) Monogenie
b) Biogeneie
c) Trigenie
d) Polygenie

8. A cross between a homozygous recessive and a progeny of unknown genotype is called:
a) Double cross
b) Test cross
c) Monohybrid cross
d) Dihybrid cross

9. Loss of an X chromosome in female is responsible for:
a) Down Syndrome
b) Turner Syndrome
c) Hemophilia
d) All of these

10. The process by which DNA of the nucleus passes information to RNA is called:
a) Translocation
b) Transcription
c) Translation
d) Transduction


Answer:
1. C
2. C
3. A
4. A
5. D
6. D
7. D
8. B
9. B
10. B

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment