Fundamental Rights

Q1. The Fundamental rights are meant for promoting ideal of political democracy. how?
a) The prevent the establishment of an authoritarian and despotic rule in the country
b) The protect the liberties and freedoms of the people against the invasion by the state
c) They operate as limitations on the tyranny of the executive and arbitrary laws of the legislatures
d) All of the above

Q2. The fundamental rights are named so, because
1. They are guaranteed and protected by the Constitution
2. They are most essential for the all round development of the individuals
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q3. Which one of the following fundamental right is available only to citizens of India and not to foreigners?
a) Equality of law
b) Prohibition of discrimination
c) Protection of life and Personal liberty
d) freedom to manage religious affairs

Q4. Article-18 of the Indian Constitution abolishes titles and makes four provisions in that regard. Which one of the following is not among them?
a) It prohibits the state from conferring any title (except military or academic), on any body, whether a citizen or a foreigner
b) It prohibits a citizen of India from accepting any title from any foreign State
c) A foreigner holding any office of profit or trust under the state can never accept any title from any foreign state
d) No citizen holding any office of profit under the state is to accept any present, emolument of office from or under any foreign state without the consent of the President

Q5. With reference to Right to freedom of Association, consider the following statements:
1. The citizens of India have complete liberty to form associations or Unions for pursuing any objectives and purposes
2. The right to obtain recognition of the associations is a fundamental right Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q6. The term “Double Jeopardy” is related with which provision of the fundamental rights?
a) Protection in respect of conviction for offences
b) Protection of life and personal liberty
c) Protection against arrest and detention
d) Protection of traffic in Human beings and forced labour

Q7. About which article of the Indian Constitution Dr B. R. Ambedkar said, “It is the very soul of the constitution and the very life of it”?
a) Art-14
b) Art-19
c) Art-25
d) Art-32

Q8. Against whom the writ of Mandamus can not be issued?
a) A private Individual
b) A Chief Justice of High Court acting in Judicial capacity
c) The President of India
d) All of the above

Q9. Which writ means- “to have the body of”?
a) Habeas Corpus
b) mandamus
c) Certiorary
d) Qu-warranto

Q10. Which article of the Indian Constitution empowers the Parliament to restrict or abrogate the Fundamental rights of the members of armed forces?
a) Art-33
b) Art-34
c) Art-35
d) Indian Parliament has no such powers


Answers
1. d
2. c
3. b
4. c
5. d
6. a
7. d
8. d
9. a
10. a

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment