First Phase of National Movement

Dadabhai Naoroji

Q1. Which of the following is not the founder member of Indian National Congress?
a) Ramesh Chandra Dutta
b) Pheroz Shah Mehta
c) badruddin Tyabji
d) Surendranath Banerjee

Q2. With reference to main political demands of the Moderates, which of the following is/are not correct?
1. Freedom of speech and press
2. Abolition of indentured labour
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q3. Which of the following was/were not an achievement of moderate leaders of INC?
1. Appointment of a Public Service Commission in 1896
2. Appointment of Welby Commission on Indian Expenditure in 1895
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q4. The Extremist leaders initiated a six-point programme. Which of the following was/were not one of those?
1. Spreading disaffection in Indian Army units and preparing them for armed revolution
2. Rehabilitation of the power of jury, which has been curtailed.
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q5. In 1893 who set up an Indian Parliamentary Committee to agitate in the House of Commons for political reforms in India?
a) Sir William Wedderburn
b) Dadabhai Naoroji
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Q6. With reference to Presidents of Indian National Congress, which one of the following is not correctly matched?
a) 1885: W.C Banerjee
b) 1886: Dadabhai Naoroji
c) 1887: Syed Badruddin Tyabji
d) 1988: Surendranath Banerjee

Q7. Who is the First English President of Indian National Congress?
a) George Yule
b) Badruddin Tyabji
c) A.O Hume
d) None of the above

Q8. Who first systematically criticised the moderate leadership of the Congress in 1893-94 in a series of Articles entitles “New Lamps for Old” in the “Induprakash”?
a) Lala Lajpat Rai
b) Bal Gangadhar Tilak
c) Aurobindo Ghosh
d) Bipin Chandra Pal

Q9. Which one of the following defines extremist ideology during the early phase of Indian freedom movement? (UPSC-1998)
a) Stimulating the production of indigenous articles by giving them preference over imported commodities
b) Obtaining self-government by Aggressive means in place of petitions and constitutional ways
c) Providing national education according to the requirements of the country
d) Organizing coups against British Empire through military revolt

Q10. “The Congress is tottering to its fall my great ambition while in India it is to a peaceful demise” this statement is attributed to: (UPSc-
1998)
a) Lord Dufferin
b) Lord Curzon
c) Lord Lytton
d) None of these


Answers:
1. d
2. d
3. a
4. b
5. a
6. d
7. a
8. c
9. b
10. b

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment