Emergency Provisions

Q1. With reference to Emergency provisions, which of the following is not correctly matched?
a) National Emergency: Art-350
b) Presidents Rule: Art-356
c) Financial Emergency: Art- 360
d) None of these

Q2. By which constitutional amendment, the word “armed rebellion” has been substituted for “Internal disturbance” in the provision of National
Emergency in 1978?
a) 38th
b) 42nd
c) 44th
d) 46th

Q3. How long a national emergency remains in operation with the approval of the Parliament?
a) An indefinite periods
b) A maximum period of three years
c) A maximum period of One year
d) A maximum period of six months

Q4.Which constitutional amendment act made the declaration of National Emergency immune from the judicial review?
a) 38th
b) 40th
c) 42nd
d) 44th

Q5. During a national emergency. the parliament acquires the power to legislate with respect to matters in the state list. For how long the said
laws will operative after the emergency has been ceased to operate?
a) Six Weeks
b) Three weeks
c) Six months
d) Three months

Q6. Which Article of the Indian Constitution authorizes the President to suspend the right to move any court for the enforcement of Fundamental rights during a national emergency?
a) Art- 353
b) Art- 355
c) Art- 354
d) Art- 359

Q7. According to Art-358, when a national emergency is declared on the ground of external aggression, which of the following fundamental rights is automatically suspended?
a) Right to form associations and unions
b) Protection of life and personal liberty
c) Protection against arrest and detention
d) Prohibition of traffic in human beings

Q8. Which of the following articles of the Indian Constitution provides that “It shall be the duty of the Union to protect every state against external aggression and internal disturbance”?
a) Art- 215
b) Art- 325
c) Art- 275
d) Art- 355

Q9. Which one of the following can not be suspended or restricted even during National emergency? (UP PCS-mains- 2008)
a) Rights to reside and settle in any part of the country
b) Right to life and personal liberty
c) Right to move freely throughout the territory of India
d) Right to carry on any profession or business

Q10. With respect to financial emergency which of the following statement is correct?
1. A proclamation of financial emergency issued shall cease to operate at the expiration of two months, unless, before the expiration of that period, it has been approved by the resolution of both the Houses of parliament.
2. Financial emergency can remain in operation for a maximum period of three years
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2


Answers:
1. a
2. c
3. a
4. a
5. c
6. d
7. a
8. d
9. b
10. a

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment