Economic Planning in India

Q1. The Planning Commission was set up in accordance with the directive principles in:
a) Article 38
b) Article-39
c) Article-42
d) Article 51A

Q2. Structural Planning refers to:
a) Laying down broad goals and strategies
b) Centralised Planning
c) Fixing Flexible targets
d) Changing existing institutions or creating new ones

Q3. First-Plan adopted:
a) Lewis-Fei model
b) Mahalanobis Model
c) Harrod Domar Model
d) Keynesian model

Q4. Which plan was suspended one year before the time schedule?
a) First Plan
b) Third Plan
c) Fifth Plan
d) Sixth Plan

Q5. Overall aim of Indian plans is:
a) Industrial development
b) Economic Growth with Social Justice
c) Socialist Pattern of Society
d) Regional Prosperity

Q6. Ninth Plan put emphasis on:
a) Universal education
b) Growth with social justice and equity
c) removal of rural unemployment
d) Decentralization

Q7. In which plan Durgapur, Bhilai and Rourkela steel plants were established?
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Sixth

Q8. The second five year plan was based on the :
a) PC Mahalanobi Model
b) Nehruvian Model
c) Harro-Domar Model
d) None of these

Q9. Which Five Year Plan was focused on Poverty and Unemployment for the First Time?
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth

Q10. Socio-economic Planning is a part of which of the following List?
a) Union List
b) State List
c) Concurrent List
d) Reserve List


Answer:
1. B
2. D
3. C
4. C
5. B
6. B
7. A
8. A
9. C
10. C

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment