Ecology and Environment

Q1. With reference to Ecosystem, which of the following is correct?
a) Primary consumers are least dependent upon producers
b) Primary consumer out number producers
c) Producer are more than primary consumers
d) Secondary consumers are the largest and most powerful

Q2. Food chain in which microorganisms breakdown the food formed by primary producers is:
a) Parasitic food chain
b) Detritus food chain
c) Consumer food chain
d) Predator food chain

Q3. The abundance of a species population, within its habitat, is called:
a) Relative density
b) Regional density
c) Absolute density
d) Niche density

Q4. The “Niche” of a species is meant for:
a) Habitat and specific functions of a species
b) Specific place where an organism lives
c) Specific species functions and its competitive power
d) None of these

Q5. What is a ” Keystone” Species?
a) A species which makes up only small proportion of the total biomass of a community, yeat has huge impact community’s organisation species
b) A common species that has plenty of biomass yet has a fairly low impact on the community organization
c) A rare species that minimal impact on the biomass and on other species in the community.
d) A dominant species that constitutes a large proportion of the biomass and which affects many other species.

Q6. Primary productivity of the open oceans is very limited because of:
a) The shortage of water
b) The shortage of light
c) The Shortage of nutrients
d) Low temperature

Q7. Species that occur in different geographical regions separated by special barrier are:
a) Allopatric
b) Sympatric
c) Sibling
d) None of the above

Q8. Ecosystem sustainability primarily results from the:
a) Relationships between the organisms in an ecosystem
b) Number of predators found in the ecosystem
c) Frequency of fires or other natural disasters in an ecosystem
d) Total amount of biomass that exists in an ecosystem

Q9. Energy transfer between trophic levels in an aquatic systems is generally:
a) Less efficient than terrestrial food Pyramids
b) Less efficient than a detritus food web because aquatic systems lack fungi
c) Inverted, in which more energy is transferred from one trophic level up to the next
d) More efficient than terrestrial food pyramids.

Q10. Which one of the following is the best description of the term “ecosystem”?
a) A community of organisms interacting with one another
b) That part of the earth which is inhabited by living organisms
c) A community of organisms together with the environment in which they live
d) The flora and fauna of a geographical area.


Answers
1. C
2. B
3. D
4. A
5. A
6. C
7. A
8. A
9. C
10. A

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment