Early Medieval India

Q1. Kanauj was strategic in the history of North India from 7th to 12th centuries. In the tripartite struggle over this area, who proved to be the strongest in the end?
a) Palas
b) Chalukyas
c) Rashtrakutas
d) Pratiharas

Q2. Which of the following dynasty’s founder was an elected king?
a) Gahadavala
b) Chandella
c) Pala
d) Chahamana

Q3. Which of the following was the most important factor in transforming ancient Indian society into feudal society?
a) Decline of trade
b) Practice of land grants
c) Proliferation of castes
d) None of the above

Q4. Which of the following was the lowest unit of Chola administration?
a) Mandalam
b) Kottam
c) Kurram
d) Valanadu

Q5. The large Shiva temple at Tanjavur was built by:
a) Rajendra Chola I
b) Rajaraja Chola-I
c) Chandellas
d) Rashtrakutas

Q6. The famous bronze image of Nataraj is a fine example of:
a) Chola Art
b) Gandhara Art
c) Gupta Art
d) Mauryan Art

Q7. The Kailashnath temple at Ellora was excavated at the instance of:
a) Krishna-I
b) Krishna-II
c) Krishna-III
d) Amoghvarsha

Q8. The rock-cut caves at Elephanta belong to the period of:
a) Rashtrakutas
b) Chalukyas
c) Satavahanas
d) Vakatakas

Q9. Who built the famous Dilwara temple at Mount Abu in the 13th Century?
a) Mahendrapala
b) Devapala
c) Rajyapala
d) Tejapala

Q10. The capital of Kakatiya dynasty was:
a) Madurai
b) Hampi
c) Dwarasamudra
d) Warangal


Answers
1. C
2. C
3. B
4. D
5. B
6. A
7. A
8. B
9. D
10. D

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment