Constitutional Bodies of India

Q1. with reference to Constitutional Bodies, which one of the following is not correctly matched?
a) Election Commission: Art-324
b) UPSC: Art- 215
c) Finance Commission: Art-280
d) Comptroller and Auditor General of India: Art-148

Q2. With reference to Election Commission of India, which of the following statements is/are correct?
1. The Constitution has prescribed the qualifications of the members of the Election Commission in Art-325
2. The Constitution has debarred the retiring Election Commissioners from any further appointment by the Government
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q3. On which request UPSC serves all or any of the needs of the state?
a) Governor of the concerned state
b) Chief Minister of the concerned state
c) Public Service Commission of that state
d) President of India

Q4. Who has the power to appoint one of the members of the state public service commission as an acting chairman of state public service commission?
a) President
b) Governor of the concerned state
c) State Public Service Commission
d) UPSC

Q5. With reference to Joint State Public Service Commission (JSPSC), which of the following statements is/are not correct?
1. JSPSC is not a constitutional body
2. The Chairman and members of a JSPSC are appointed by the President
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q6. Who has the authority to determine the qualifications of members of the Finance Commission?
a) President
b) Council of Minister
c) Parliament
d) Defined in the constitution clearly

Q7. Which constitutional amendment bifurcated thecombined National Commission for SCs and STs in to two separate bodies?
a) 65th
b) 89th
c) 93rd
d) None of these

Q8. In which year the office of the Special Officer for Linguistic Minorities was created?
a) 1951
b) 1953
c) 1957
d) 1959

Q9. Who acts as a guide, friend and philosopher of the Public Accounts Committee of Parliament?
a) Estimate Committee
b) Ministry of Finance
c) Finance Commission
d) Comptroller and Auditor General

Q10. With reference to Attorney General of India, which of the following statements is/are correct?
1. Attorney General does not fall in the category of Government Servants
2. Attorney General is debarred from private legal practices
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2


Answer:
1. b
2. d
3. a
4. b
5. d
6. c
7. b
8. c
9. d
10. a

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment