OAS Prelims General Science Practice Set-I

Q1. The greenish yellow colour is seen on a hard boiled egg. This is due to:
a) The alkaline nature of the egg
b) The formation of some iron compound
c) The formation of Hydrogen Sulphide
d) Prolonged boiling

Q2. A polymer that can be obtained from a dialcohol and a diacid is typical:

a) Synthetic rubber
b) Nylon
c) Polyster
d) None of the above

Q3. A polynuclear aromatic hydrocarbon commonly found in the air and in cigarette smoke, that is known to cause cancer, is:
a) Phenanthrene
b) Naphthalene
c) Benzopyrene
d) Anthracene

Q4. Acid and Alcohol react to form:
1. Water
2. Aldehyde
3. Ketone
4. Ester
Codes:
a) 1 and 2
b) 1 and 3
c) 2 and 3
d) 1 and 4

Q5. Acid rain originates from:

a) The oxides of sulphur
b) The oxides of Nitrogen
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Q6. An element common to all acids is:

a) Hydrogen
b) Oxygen
c) Sulphur
d) Chlorine

Q7. Baking Soda is also known as:

a) Sodium Bicarbonate
b) Sodium Carbonate
c) Calcium Chloride
d) Calcium Carbonate

Q8. Bohr model of atom could not account for:

a) Emission spectrum
b) Absorption Spectrum
c) Line Spectrum of Hydrogen
d) Fine Spectrum

Q9. Broken glass that is used in the manufacturing of glass is called:

a) Cullet
b) Waste Glass
c) Raw Material
d) Batch

Q10. Calcination is:

a) Heating the ore strongly in the absence of any blast of air
b) Heating the ore with lime stone
c) Heating the ore with calcium
d) Heating the ore with carbon


Answers

1. B
2. C
3. C
4. D
5. C
6. A
7. A
8. D
9. A
10. A

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment