Ashoka

Q1. Before Ascending the Maurya throne, Ashoka served as the Viceroy of:
a) Pataliputra
b) Taxila
c) Tosali
d) Kaushambi

Q2. The word “Ashoka” literally signifies:
a) One with pleasing appearance
b) Beloved of God
c) Slayers of foes
d) Bereft of sadness

Q3. The Edict mentioned the personal name of Ashok is:
a) Kalsi
b) Rummindei
c) Special Kalinga Edict
d) Maski

Q4. The name by which Ashoka is generally referred to in his inscriptions is:
a) Priyadarshi
b) Dharmananda
c) Chakravarti
d) Dharmakriti

Q5. Which of the following regions did not form the part of the Ashoka’s empire?
a) Kashmir
b) Taxila
c) Madras
d) Kannauj

Q6. Ashoka’s claim of greatness chiefly lay in the:
a) Promotion of welfare of his people
b) Extensive conquests
c) Strengthening of Army
d) Exclusive patronage of Buddhism

Q7. Sarnath’s Lion capitol is attributed to:
a) Kanishka
b) Rudradamana
c) Ashoka
d) Harshvardhana

Q8. The inscription which proves Ashoka’s sway over western India is:
a) Kalinga Rock Edict
b) Girnar Rock edict of Ashoka
c) Junagarh rock edict of Rudradamana
d) Shahabazgarhi rock edict of Ashoka

Q9. In Mauyran Administration, Rajuka’s looked after:
a) Religious matters
b) Collection of taxes
c) Municipal Administration
d) Administration of Justice

Q10. The first scholar to read Asokan edicts was:
a) Stuart Pigot
b) S.N. Rao
c) Adam Smith
d) James Princep


Answers:
1. B
2. d
3. d
4. a
5. c
6. a
7. c
8. d
9. d
10.b

Related and Sponsored Posts

Leave a Comment